Vin på bär och frukt
Nu för tiden har vinsatser för hemmabruk med tillhörande utrustning utvecklats markant, och det har blivit mycket enklare att brygga sitt vin. Det är dock betydelsefullt att noggrant förbereda sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från start.
Inom den traditionella vinindustrin måste vindruvor användas för att det i enlighet med EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs i hemmet är det vanligt att brygga på diverse bär och frukter.
Ifall man använder sig av till exempel bär så skall de först krossas och blandas ihop med vatten. Det är betydelsefullt att kärlet är utförligt rengjort inför förjäsning. Tänk på att filtrera ut bort dåliga bär samt rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förvränga den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör därtill vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.
På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten bör vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Vanligtvis får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Ifall vinet ligger i jäsning kan det finnas ganska mycket kolsyra i provet som måste undan för att mätvärdet ska bli bra. Det blir vanligtvis fel densitet på provet när det är kolsyra.Mer information här Vinfiltrering
Genom att vispa vinet i ett litermått före provtagning kan man dock få bort en rejäl mängd av kolsyran. Tänk också på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som också påverkar densiteten.
När förjäsningen är klar måste musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var noggrann med att inte få med något annat än endast vätska ned i jäskärlet. Krama ur den sista saften ur bären för att erhålla mer smak. Vinet bör jäsa i omkring 2-4 veckor beroende på vilken typ av vinsats det är. Exempelvis så påverkar jästtypen tiden.
Tappa sedan upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ännu aningen vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.
Var grundlig med att skölja ur hinkar samt kärl noga efter bruk. Det ultimata är att nyttja oparfyrmerade rengöringsmedel om man inte vill riskera att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det utmärkt att ha ett fat att placera skopor, mätglas samt oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i förbindelse med den sida som befinner sig inåt i hinken.
I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett väldigt sortiment som hjälper dig att nå målet. Företaget har specialiserat sig särskilt på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara simpelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder även mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB saluför också aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som flertal hemmabryggare använder sig av.
