Smidig och enkel vinframställning
För att vin ska få kallas just vin måste det i enlighet med EU:s definitioner produceras av saften av pressade vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det massor speciella olika processer av vinframställning.

Klicka här nu för mer info Vinsatser
De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ungefär 5000 fKr och har upptäckts i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och därnäst också till Italien samt södra Frankrike. Slutligen skulle samtliga de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som såklart även spridits till återstående världen.
Idag har vinframställningen förenklats på så sätt att den kan ske i våra hem. Det är emellertid inte alltid hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin eftersom människor tenderar att testa diverse varierande bär, frukter och juicer. Det ger också tillfälle att lära sig nya och annorlunda recept.
Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att öka alkoholhalten. För vinframställning hemma handlar man en vinsats som är ett alldeles enastående alternativ för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir vanligtvis utmärkt resultat och det enda man behöver utföra är att följa de medföljande instruktionerna.
En av de främsta faktorerna för att lyckas med sin vinframställning är att vara pedant med renlighet. Vinmäsken är nämligen känslig för föroreningar av olika slag. Det kan handla om att somliga oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. Därför är både hygien och ren utrustning väldigt viktigt.
Aktivt kol är en oerhört bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det fungerar till att rena både vatten samt alkohol. Aktivt kol eliminerar via absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då vanlig filtrering inte kan skilja vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.
Man bör beakta att varje vinsats man framställer brukar få sin egen karaktär oavsett ifall man följer samma recept. Variationer brukar nästan alltid uppkomma, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på olika temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan förmoda. Ett råd är att testa varierande jäster till samma vinsats, och på så sätt upptäcka skillnader.
Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av skilda varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade utbud. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning skall vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder via sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.
Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser enormt rent. Den innehåller näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än normalt. Med tanke på att jästen innehåller mindre socker resulterar det därjämte i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns varierande sorters jäster är därför att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.