Rekommenderade råvaror att använda till vinbryggning hemma
Flera har upptäckt hur fantastiskt det är att kombinera skilda fruktrecept vid vinbryggning. Man kan experimentera i all oändlighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.
I gemene mans trädgård finns det ständigt gångbara frukter samt bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns även prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig åt vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär samt mispel.
Den som gillar att vara ute på skogspromenad ska spana de flertal sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.
Och varför inte testa att brygga vin med hjälp av blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp bör testa att brygga på rosenblad av välluktande rosor alternativt på maskrosor, fläderblommor samt lindblommor.
Det finns inte ständigt tid att brygga när vissa råvaror har sin skördetid. För den skull kan de alltid förvaras djupfrysta för senare bruk. En del råvaror ska faktiskt helst ha varit frysta i vilket fall före bryggning. Till exempel, vilda nypon, slånbär samt rönnbär.
Men när det inte hela tiden är årstid för frukt och bär kan man inhandla djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs ofta inom restaurangbranschen och till en billigare peng. Det är inte ovanligt att en rejäl förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på bara några hekto.
Det är också ypperligt att brygga vin på saft och juice. Det finns varierande sorters bärsafter i handeln att köpa. Varudeklarationen ska noggrant läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns somliga safter som gör sig bättre som grundsafter. Exempelvis juice av äpple/svart vinbär alternativt äpple/druva. Den som brukar gästa musterier kan ha i åtanke att äppelmust är utmärkt att brygga vin på. Tips: Vinfiltrering
Vad beträffar koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar överlag vara förhållandevis dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.
