Många möjligheter med vinframställning hemma
Allt fler människor brygger sitt eget vin hemma Mycket tack vare att produkterna har utvecklats och utrustningen blivit bättre.
Processen som genomgås påminner i det stora hela om den traditionella vinframställningen. Dock så får vin i den traditionella bemärkelsen uteslutande kallas vin om det framställs med hjälp av vindruvor, i enlighet med EUs definitioner. När det beträffar vinframställning hemma så experimenteras det enormt ofta med olika slags bär och frukter.
Likt den traditionella vinframställningen så är det betydelsefullt att hålla en god hygienisk standard. Minsta förorening kan få stora konsekvenser för smaken på vinet. Det är inte enbart utrustning som bör vara rent – dessutom är det viktigt att vattnet som används till bryggningen är ordentligt fräscht. Gert Strand AB säljer allt från färdiga vinsatser till diverse komplement som kan underlätta och förbättra hemmaframställnigen. Bland annat säljer företaget så kallat aktivt kol som är fullständigt perfekt till att rena vattnet före bryggning.
Fördelen med att handla färdiga vinsatser är att alla nödvändiga instruktioner finns. Och det är inte överdrivet svårt att lyckas med vinsatsen ifall instruktionerna följs noggrant.
Men att framställa en helt egen vinsats öppnar upp åt att testa med varierande bär eller frukter och experimentera med annorlunda jäst. Dessutom kan olika jäsningstider leda till markanta smakskillnader.
En god utgångspunkt är att använda sig av en brygghink som rymmer ungefär 30 liter. Det är viktigt att den är utrustad med ett vattenlås som är placerat vid gummit på hinklocket. Klicka här nu för mer info Ryggsprutor & Tillbehör
Skummet som bildas under jäsningen de första dagarna kan pysa genom vattenlåset ifall hinken är för liten.
I första skedet förjäser man vinet och därefter ska det tappas om, och då krävs en större jäshink. Därtill behövs en sughävert för att tappa vinet från en hink till en annan.
En bestämt nödvändig attiralj är oechslemätaren som är till åt att dosera sockerhalten i vinmusten som bildas under förjäsningen. Ett mätglas är också nödvändigt och bör vara nog stort att oechslemätaren ryms. En lagom storlek på mätglas brukar vara 100 ml. Tänk på att det inte alltid är sockerhalten som genererar utslag på flytvikten. Skilda bär och frukter utgörs av skilda mängder extraktämnen som i sin tur kan variera utslaget.
Glöm inte att ta fortsatta prover av vinet med oechslemätaren under bryggningens gång. Ett förslag är att mäta upp ca tre deciliter vin i ett litermått och fylla upp 100 ml med hjälp av mätglaset och sänka ned oechslemätaren – läs av värdet. Anteckna alla data och för in dem noggrant i en bryggjournal. Att inte ha koll på processen riskerar oväntade överraskningar i slutändan. Smaka således av vinet ofta och länge i munnen.
Före vinet är klart bör det stå i jäskärlet omkring 2-4 veckor. Tiden kan skifta beroende på sockerhalt, vilken jäst som används m.m. När jäsningen är färdig så kan vinet med fördel tappas om och filtreras ännu en gång.
