Tillåtna samt otillåtna födoämnen
Givetvis är det en fördel att den som börjar med Atkinsmetoden är rejält motiverad och disciplinerad. Givetvis finns det födoämnen som ska undvikas för att dieten ska bringa så goda resultat som möjligt. Grundtanken med Atkinsmetoden är att dra ner på kolhydraterna, och speciellt dra ner på de snabba kolhydraterna. Det innebär att det krävs ett kraftigt reducerat intag av socker och även fiberfattiga produkter som består av mycket vitt mjöl.
Ca 50-75% av kroppens energibehov bör komma från protein och fett och det resterande energibehovet från intag av kolhydrater.
En klar fördel är att det under de senaste åren har vuxit fram en utökad medvetenhet hos både konsumenter och producenter. Länk till mer info I mataffärerna finns följaktligen mer grovt bröd att finna, och sockerhalten i till exempel yoghurt samt i juicer har blivit mindre. Födoämnen som innehåller mycket fibrer som grönsaker, frukt, linser, bönor samt spannmål är visserligen bra i begränsade mängder men bör reduceras i enlighet med Atkinsdieten. Det är betydelsefullt att hålla uppsikt över dessa födoämnens annorlunda GI-värden.
Det krävs ju en viss mängd protein inom Atkinsmetoden. För den skull är det fördelaktigt att äta ändamålsenligt protein som i huvudsak finns i vilt kött, avokado och fisk.
