För vem är Atkinsdieten lämplig?
Man hör ofta att Atkinsmetoden ska vara anpassningsbar och passa massa olika personer. Vi har alla olika förutsättningar och lever under särskilda villkor och omständigheter. Ibland kan det medföra begränsningar i levnadssätt, och att exempelvis inleda Atkinsdieten är därför ej självklart för alla med tanke på de risker dieten kan medföra för en del.
Den som lätt blir grinig och matt av blodsockersvängningar bör undvika Atkinsdieten. Detsamma beträffar den som har en ökad risk för hjärtsjukdom samt har sämre kolesterolvärden. Det beror på att man enligt dieten äter stora mängder fett. Dock har inte detta samband i förhållande till den ökade risken kunnat bevisas i tillräckligt hög grad och på samma gång hävdar en del forskare motsatsen, d.v.s. att det inte alls föreligger någon risk.
Den senaste tiden har det t.o.m. visats att det kommit flera positiva rapporter. Men experter rekommenderar likväl att man ska förhålla sig avvaktande till Atkinsdieten om man har hjärtsjukdom eller sämre kolesterolvärden till dess forskningen pekar åt samma riktning och således blivit mer etablerad.
Det finns massor fördelar med en lågkolhydratkost. Den fjärde fasen inom dieten innebär exempelvis ett levnadssätt med balans mellan näringsintag och fysisk aktivitet. Då och då kan det vara besvärligt att bli motiverad, och inte sällan bryter människor dieter allt för tidigt.
Atkinsdieten är lämplig för den som inte ser det som en förlust att inte få frossa i pasta och bröd och som tycker om klara regler. När man väl har vant sig med dieten så brukar suget efter exempelvis pasta vara försvunnet. Den som hellre drar ned på kolhydrater kan istället njuta mer av en fet sås eller varför inte lite vispgrädde.
Atkinsmetoden är dessutom lämpad för vegetarianer samt veganer. Därutöver erbjuder Atkinsmetoden ett utbud av föda som passar att äta när man är ute och reser och kommer i kontakt med mångahanda snabbmatställen och olika typer av restauranger. På så sätt kan Atkinsdieten ses som mycket anpasslig.
Det är just flexibiliteten i dieten som gör den passande för massor människor. Mer info Den som äter i enlighet med Atkinsdieten kan även vara flexibel mellan faserna och skifta dem sinsemellan. Till exempel kan en del personer vara i behov av mer tid än andra i induktionsfasen för att nå ketos. Och människor i den sista fasen, den så kallade underhållsfasen, kanske tvingas återfalla till induktionsfasen för att nämna ännu ett exempel.
