Erytritol
Det naturliga kolhydratämnet erytritol finns i bland annat druvor, päron samt meloner. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater som stärkelse eller socker, med tanke på att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras således outnyttjat via urinen. Det är via jäsning av druvor som erytritol framställs. När man tillsätter bakterier till druvsockret så sker omvandling och det blir erytritol, enligt en till fullo okonstlad procedur.
Erytritol är bra lämpat till den som önskar inta en lågkolhydratkost och slippa onödiga kolhydrater. Erytritol skadar inte tänderna och fungerar även som en antioxiant. Ämnet består av inga kalorier medan vanligt socker består av 400 kalorier per 100g.
Erytritol är baserat på en sockeralkohol med kemisk struktur som liknar både socker samt alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Trots att ämnet funnits i Japan och USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.
Erytritol har likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket tenderar att skänka upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskabel verkan och den påminner en del om samma kylande verkan som xylitol och mentol har.
Erytritol är i synnerhet lämpat för diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen opåverkad.
Kroppen bearbetar erytritol på annat sätt än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin omfattning upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut intakt. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir endast partiellt absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare mot tjocktarmen där de bryts ned av bakterier som bildar gaser samt fettsyror. Det resulterar i vad man i normalt tal kallar för lös mage. hur många kalorier innehåller sötningsmedel
En egenartad omständighet kring erytritol är att ämnet ej tillåts förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen form av sockeralkohol får förekomma i dryck eftersom risken att få i sig större mängder socker genom dryck är utökad. Dessvärre faller erytritol inom samma lagstiftning.
Ifall man följer rådande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter framställande, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.
Det finns olika varumärken som innehåller erytritol. Genom Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som innehåller 500 gram. För den som uppskattar bakning är strösöt perfekt. Samtliga godsaker som man tycker om att stoppa i sig kan helt plötsligt bli nyttigare men med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker samt ersätter det vad gäller både sötma samt dosering.
