Essentiell utrustning för hemmaframställning av vin – hävert och oechslevikten
I boken Hemmaframställning av Vin som är skriven av Kjeld Erlandsen så ges flera goda råd. Bland annat finns det utförligt beskrivet om viss nödvändig utrustning. För den oinvigde kan det så klart vara bra att ha koll på en del specifika attiraljer som krävs. Speciellt är det på sin plats att lyfta fram hävert och oechslevikten.
För att förenkla omtappning av vin så är en hävert behjälpligt. En hävert utgörs av ett par rör, en slang ihop med tillhörande slangklämma, för att ha möjlighet att stänga slangen. Med hjälp av ett plastmunstycke kan rören skjutas in i varandra och blir anpassningsbar åt alla jäskärl och storlekar. Det yttersta röret har en plastknopp ungefär 5 cm hög som innebär att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.
Häverten ska föras ner ¾ i vinet och sedan ska jäskärlet försiktigt lutas innan häverten sänks ner helt å hållet.
Det är betydelsefullt att jämt göra rent häverten efter bruk. Rester av vin kan nämligen lätt surna och kan innebära risk att smitta vinet med bakterier. Klicka här för Liköressenser 32 ml till 2 x 75 cl
Stundtals händer det att plastslangarna veckas men de kan rätas ut igen ifall de placeras i 70 grader varmt vatten. Sedan kan veck rätas ut med hjälp av fingrarna.
En del kanske inte anser att en del mätinstrument är nödvändigt för bryggningen men seriösa och erfarna vinbryggare är noggranna med att de finns till hands. Ett typiskt sådant mätinstrument är Nödvändig utrustning för hemmaframställning av vin – hävert och oechslevikten. Det är en flytvikt som används för att räkna ut mängd socker och extraktinnehåll i vinet. Extraktet är det som inte jäser undan utan som utgör smakämnen och bidrar med färg och fyllighet. Man sänker ner oechslevikten i ett mätglas med vin och får flyta fritt utan att ha beröring med botten.
Även ett mätglas är således nödvändigt och ska vara nog stort så att oechslemätaren ges utrymme. En lagom volym på mätglas brukar utgöra 100 ml. Det är betydelsefullt att beakta att det inte alltid är sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Olika frukter samt bär innehåller varierande mängder extraktämnen som ju kan variera utslaget.
