Hemmabryggning av vin är en trevlig och skojig hobby
I boken Hemmaframställning av fin konstaterar Kjeld Erlandsen hur roligt det faktiskt är att brygga eget vin. Hans intresse för vin är stort och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.
Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen gått framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat annorlunda tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större omfattning ska återge kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag många hushåll som brygger vin eller har provat på att brygga.
Självfallet är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar och kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större omfång bättre och allt mindre lämnas till slumpen. Det finns sålunda potential att ge vinet en klar riktning redan från start. Därtill har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av somliga nya vinjäster.
Kjeld Erlandsen anser att hemmabryggning inte bara är bra för att det är billigt utan därför att det är trevligt att forma sin alldeles egna produkt. Det blir absolut ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna bistå hemmabryggare men även tjäna som underlag till mångahanda vinklubbar.
Det finns dock en god fördel med att hemmaframställning av vin är relativt billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju absolut hemma tillsammans med den gastronomiska glädjen. Ihop med hemmagjort vin öppnas flera möjligheter. Varför exempelvis inte använda ett par flaskor vitt vin att koka fisken i?
Kjeld tipsar även om att gå samman i mindre bryggarlag. Eventuellt ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att byta kunskap och erfarenheter.
I Hemmaframställning av vin är det inte endast Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och skänker trygghet åt hemmabryggaren. Han tar dessutom upp råd från andra vinbryggara som han menar vara värda att förmedla.
Den här boken är särskilt viktig på så sätt att det finns väldigt få böcker på marknaden om vinframställning som skänker en likartad grundlig och utförlig beskrivning av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte enbart hela den praktiska processen utan ger också tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen. Besök Oechslemätare & specifikviktmätare
Kjeld anser att vintypen i allra högsta grad är beroende av frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin och dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive falang är helt å hållet avhängig bryggprocessen. Men en betydande tumregel för allt vin är att endast selektera högklassiga råvaror.
