Erytritol
Erytritol är ett kolhydratämne som finns naturligt i bland annat druvor, päron och meloner. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska uppbyggnad har likheter med både socker och alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.
Erytritol skiljer sig från kolhydrater som exempelvis socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat genom urinen. Erytritol är följaktligen passande för den som vill inta en lågkolhydratkost och undslippa de onödiga kolhydraterna.
Erytritol framställs genom att jäsa druvsocker. Genom att tillsätta vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är helt å hållet okonstlad.
Därtill innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är otroligt i jämförelse med vanligt socker som innehåller 400 kalorier per 100g. godkÄnda sötningsmedel för diabetiker
Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar förmedla en upplevelse av att tungan kan kännas kylslagen. Det är dock en helt riskfri verkan som påminner om liknande kylande verkan som Xylitol och mentol äger.
Intag av erytritol innebär inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. Därför passar erytritol utmärkt åt diabetiker.
En klar styrka med erytritol är att kroppen behandlar ämnet på annat sätt än andra sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns vetskap om så tas den upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.
Med tanke på att andra sockeralkoholer är större blir de bara partiellt absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ner av bakterier som producerar gaser och fettsyror, vilket kan leda till lös mage.
Enligt EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol finnas i dryck eftersom det finns en utökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Trots att Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så måste ämnet inbegripa samma lagstiftning.
Erytritol bör inte intas 3 år efter produktion om man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men egentligen har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.
Erytritol säljs under flera olika varumärken. Bland annat som Strösöt genom Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som består av 500 gram. Strösöt passar perfekt åt bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma och dosering. Erytritol skadar ej tänderna och fungerar därjämte som en antioxiant.
