Addera Saigonkanel till din LCHF-diet
Ett tämligen hett ämne för de som ägnar sig åt lågkolhydratsdieter är hur Saigonkanel har optimerat vägen för ett tillstånd i ketos.
Vad är LCHF?
LCHF står för Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft enormt genomslag i Sverige framför allt, men också i resten av världen. Denna diet inleds vanligtvis av folk som vill gå ner i vikt, men är främjande även för folk som vill gå upp i vikt, som har besvär med blodsockerbalansen alternativt med sockerberoende citron vid bantning
.
Egentligen mår alla bra av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen fastställts i en djupgående och oberoende analys. Man förmodar då att antalet LCHF:are kommer att bli ännu fler och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.
Det finns väldigt många skilda tappningar av LCHF, somliga kör LCHF OCH bara naturliga råvaror, medan andra helst gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar relativt mycket mellan olika LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Bör man inta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater varje dag? Eller kanske ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett väldigt tufft mål att nå, då får man leva på rent fett och protein – dvs. inga vegetabilier. En femprocentsgräns är generell bland de som önskar gå ner i vikt raskt och effektivt, men också här ges väldigt lite utrymme för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som äter upp mot 50 gram kolhydrater dagliga, så kallade liberala LCHF:are.
Vad som förenar alla dessa är en uppfattning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater samt att ketos är ett tillstånd man gärna låter kroppen gå in i.
Vad är ketos?
Ketos är det tillstånd man försätts i när glukosen tar slut i blodet. För att förse den med energi måste kroppen bilda ketoner och dessa föredrar att fånga energi från lagrat fett framför andra alternativ. När kroppen är i ketos, dvs. när den intar rejält med fett och protein och väldigt få kolhydrater, så förbränner den kroppsfettet i betydligt högre utsträckning än annars.
Det finns de som inte riktigt uppnår ketos, hur innerligt de än anstränger sig för att utesluta kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är låg. Vad som har dykt upp nu är att denna kategori människor verkar slungas in i ketos om de adderar kanel till sin dagliga föda. Saigonkanel har dessutom visat sig ge absolut störst verkan.
Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna
Saigonkanel är en kanelsort som växer i centrala Vietnams bergsområden. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi vanligtvis hittar i livsmedelsbutikerna. Den är någorlunda stark, men inte tillnärmelsevis så stark som Saigonkanel. Lite Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen rivstartar ordentligt.
Vad har Saigonkanelen för bra effekter vid en LCHF-diet
Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och också här är just Saigonkanel överlägsen. Genom att kanelen hämmar utsöndringen av insulin, som är verksam för att lagra energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen hastigare ett ketogent läge. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge effekt, men man kan äta 4 gram Saigonkanel per dag utan att löpa risk att drabbas av några riskfyllda bieffekter.
