Maximera fettförbränningen med Saigonkanel
Saigonkanel och annan kanel
I Vietnam odlas en kanel som är enormt rik på arom och som har hälsofrämjande egenskaper – nämligen Saigonkanel som är nära relaterad med Kassiakanel.

Låt oss reda ut begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi oftast stöter på i matvarubutikerna, den är billig och rik gällande smak och doft. Den består av ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar också ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan om den intas i för höga doser.
Kassiakanel är den ordinära kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad innefattar doft och smak, och har ljusare färg. En stång av Ceylonkanel är endast rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i båda ändar.
Saigonkanel är på flera sätt lik Kassiakanelen, men är också kraftfullare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss mån skadliga kumarinet. Håller man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram per dag får man dock inga dåliga hälsoeffekter av kumarinet. Det är dock tillräckligt för att erhålla de hälsosamma effekterna.
Blodsocker och fettförbränning
Människokroppen mår som bäst när blodsockret befinner sig i balans. Det finns olika vis att se till så att detta händer och den kroppsliga processen är komplex. Träning, intag av mat med lågt GI och även fullständigt avstå ifrån kolhydrater är samtliga gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott tillstånd – och blodsockret under kontroll.
Ett annat sätt är att äta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig tydligt balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går mer långsamt och att insulinkänsligheten ökar, vilket är en av många enastående effekter som kanelen har på kroppen. Vill man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, eller i frukostmålet, en perfekt start på dagen eftersom den stimulerar.
En balanserad blodsockernivå är i sig gynnsam för fettförbränningen i och med att den sänker insulinutsöndringen och därmed lagrar mindre energi i fettvävnaden.
LCHF och Saigonkanel
Ifall man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter såsom LCHF eller Atkins, så äger Saigonkanelen fortfarande en mängd fördelaktiga kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man får en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen innebär också att energi lättare lagras i muskelmassan, i princip på samma vis som insulinet åstadkommer när man tränar samt intar kaloririk föda.
Dosering av Saigonkanel
Det är angeläget att man har koll på vad man sätter i sig – och i vilken mängd. Det innefattar allt man äter, så också kanel. Saigonkanel består av hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som bidrar till alla dessa fantastiska effekter på kroppen. Men Saigonkanel är likaså rikt på kumarin, som inte är lika hälsosamt, framför allt kan kumarin ställa till det för levern om det överdoseras.
Man har funnit att max fyra gram Saigonkanel bör intas per dag, för den markant mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som tak. Tydliga effekter på blodsocker samt ketos uppfattas dock efter mycket små doser, så man bör testa sig fram för att finna en dos som passar en.
