Den legendariska drycken Absinthe
Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, finner du ingen mer legendarisk än absint.
De flesta människor har möjligtvis en primär medvetenhet om att absint finns, men de flesta av dem vet enbart några sanna fakta om sprit eller alkohol och bara en bråkdel av dem har haft möjlighet att ha ett glas av denna mystiska dryck framför sig på bordet.
Således vill jag med detta lilla inlägget framföra för er läsare några fakta om denna legendariska spritdryck och se tillbaka på dess enastående förflutna.
Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint först framställdes.
Mycket berusande samt smaksatt med anis, sägs absint ha varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en doktor från Frankrike.
Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flera år före Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod omtalade för att ha framställa en medicinsk tonic som bar en stor likhet med absint.
Ändå var det Ordinaire, inte Henriod systrar, som sålde formeln till absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som därefter etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.
Under de årtionden som följde började absint att förlora sin framtoning som en läkemedelstonic och blev mer känd för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, fantasier och för att skänka inspiration åt konstnärer.
Följaktligen legenden om den gröna fen kom på plats.
Ett faktum är att hon influerade så framgångsrika konstnärer och författare som Degas, Van Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att frambringa målningar och böcker som har blivit klassiker i världens konst samt litteratur.
När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet och mot absinthe i synnerhet.
Så kallade vetenskapliga experiment genomfördes för att förment bevisa att malörtens olja, en av de otaliga ingredienserna i absint, var riskfull samt giftig, även om endast en föga kvantitet malört fanns i en absint flaska.
En annan händelse som skedde i begynnelsen av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.
En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett utbrott i raseri och hade ihjäl hela sin familj.
Trots att mannen hade en lång historia av att vara gravt alkoholiserad och missbrukare skylldes morden på hans absintintag.
Ã…r 1912 blev absint olalgligt i flera europeiska länder och USA.
Frankrike följde efter år 1915.
Möjligtvis för att det var förbjuden frukt, har många av de falska rykten och historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än idag, trots att nutida vetenskap har visat att malört inte är mer skadligt eller orsakar galenskap än någon annan okonstlad ingrediens som pepparmynta olja eller vaniljextrakt.
Nu, i början av 2000-talet, tas förbuden successivt bort.
I de flesta europeiska länder är absint fullständigt lagligt återigen.
I USA (naturligtvis) finns det fortfarande lagar mot att göra och sälja den, även om diverse näringsverksamheter har hittat på möjligheter att kringgå dessa förbud. Att dricka absint är inte längre ett brott.
För en amerikan, innebär det att det är OK att dricka absint, så länge du köper det från en juridisk, icke-amerikanska källa som du kan hitta på nätet.