Så framställer du vin hemma
Den som vill brygga smakligt vin hemma har massor råd att hämta i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin. Det är en signifikant och uttömande bok som består av en hög grad av expertis. Vissa hävdar att det är en av de bästa böckerna om hemmavinframställning som finns att tillgå på marknaden.
Erlandsen konstaterar att det skett en stor utveckling inom vinframställningen hemma. Otaliga kunskaper och erfarenheter har ärvts från den etablerade vinindustrin. Och i regelbunden takt har även utrustningen för hemmabruk utvecklats till det bättre. Åtskilliga nya ingredienser har därutöver tillkommit på marknaden som bidrar åt att berika vinframställningen. Speciellt har betydligt fler varianter av vinjäster tillkommit. Idag är det flera hem som brygger vin eller som har provat att brygga. Vem vill inte brygga husets egen specialitet och årgång?
Boken Hemmaframställning av Vin har som mening att skildra vinframställningen hemma utifrån dagens nivå och kunskaper. Boken riktar sig såväl till den glade amatören till den lite mer erfarne. Boken kan också tjäna som gott underlag åt diverse vinklubbar som ägnar sig åt bryggning.
Vinbryggning på egen hand innebär inte enbart att det är mer ekonomiskt skonsamt för ekonomin, utan det är sannerligen roligt att förbättra sin egen produkt. Att brygga vin är en riktigt angenäm hobby.
Massor ägnar sig åt matlagning i alla dess former idag, och till goda rätter avnjuts vin. Men det används också i tillagningen. Dock har flera resonerat att det ibland är för dyrt att använda för mycket vin i maten. Men poängen är att när man brygger eget vin hemma så finns det såklart mer utrymme att tappa i mer vin i maten med tanke på att en flaska blir betydligt billigare än en flaska i handeln. Man behöver inte fundera så mycket för att använda några flaskor vitt att koka fisken i. Eller varför inte en skvätt nyponsherry till såsen. Möjligheterna tycks vara oändliga.
Ett bra tips som Erlandsen ger i sin bok är att gå samman flertal människor i bryggarlag. Det kan bli ett ypperligt tillfälle att mötas och umgås, och hjälpas åt och byta erfarenheter sinsemellan.
Därutöver ger Erlandsen råd om att noggrant planera vinprocessen. Det är viktigt att skriva ner allt som ska användas och granska att den utrustning som ska användas är ren och fungerande. När man väl har kommit igång och upptäcker att någonting fattas så kan det ju bli tämligen förargligt. Att ställa upp ett detaljerat arbetsschema är att föredra. På så vis kommer allt komma i rätt ordning.
All utrustning som ingår i vinbryggningen har oftast en form av bruksanvisning. Läs dessa noga för att spara massor misstag. Dessvärre är det många som läser bruksanvisningarna först efter bryggningen för att granska vad som möjligtvis gick fel.
En annan mycket viktig del i processen är att skriva upp alltsammans som tillsätts och när i processen det sker. Om någonting skulle bli problematiskt i processen så är en bryggjournal utmärkt åt att lokalisera vad som möjligtvis kan ha gått fel. Vill Du veta mer Klicka Här Kaffearom 270 ml till 135-270 koppar kaffe
En bryggjournal kan självklart fungera åt andra hållet. Har man lyckats brygga ett helt briljant vin kanske man gärna vill brygga det på nytt.
