Hemmaframställning av Vin är boken som underlättar bryggningen
En bok som vänder sig till både nybörjare och de som är lite mer rutinerade är Hemmaframställning av Vin. Den är fullmatad med massor av goda tips och råd.
Vin är en fantastisk härlig dryck som kan avnjutas i massor skilda sammanhang. Och olika sorter passar annorlunda bra till olika mat o.s.v. Det gör att det finns mycket att utforska vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att flera har ett starkt brinnande intresse för vin. Primärt att dricka vin, men så klart även all form av fakta om vin, som exempelvis druvsorter, framställning m.m.
Under de senaste åren har det blivit allt mer inne att privatpersoner producerar sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både enklare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin faktiskt är relativt enkelt är det alldeles för många som inte antar. Det är typiskt att personer har funderat på att börja brygga hemma men avstår därför att de antar att det är för svårt. Det är betydelsefullt att inte medgiva sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs lite självtillit precis som inför allting annat vi tar för oss.
Flera ser hemmaframställning av vin som en festlig hobby. För en del har det inte funnits speciellt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Därutöver är det attraherande att man kan spara relativt mycket pengar på att brygga eget vin.
Idag är det massor vinexperter som arbetar med att oupphörligen utveckla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett allmänt mål som i princip gäller all form av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Till exempel tillkommer oupphörligt flera nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. I synnerhet påverkar vissa nya vinjäster så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen. Länk till Ämnen & råvaror
Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar dessutom våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är också möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.
För att komma igång att brygga eget vin hemma krävs en del nödvändig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta med jäsrör och en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.
Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att finna ett bra recept att följa. Det är betydelsefullt att följa det till punkt och pricka. Se även till att noga notera allting som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas därför att det ju faktiskt tar lång tid innan en sats blir klar. Och då vore det olyckligt ifall all tid gått till spillo på grund av någon trivial miss. Därutöver ska all utrustning kontrolleras noggrant före bruk. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs samt förstörs.
För att få reda på mer kring allt som rör tillverkning av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin författad av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt massor människor i närmare 30 år (den har utkommit i flera reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man ska nyttja vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor kring smaksättning samt vinprovning.
Det bästa av allt är att boken endast finns några knapptryck bort. Den finns nämligen åtkomlig avgiftsfri som e-bok på landets samtliga bibliotek. Det innebär att du kan läsa den omedelbart på skärmen alternativt på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker genom ett bibliotek så är du igång.
Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på alla dina frågor om vinframställning.
