Brygg ditt eget vin hemma
Med tiden har förutsättningarna för hemmabryggning av vin blivit bättre tack vare att vinsatser samt utrustning blivit bättre. Den som önskar producera smakligt vin utan att behöva tänka på vilka specifika ingredienser som krävs kan med fördel införskaffa färdiga vinsatser. Det finns en hel uppsjö av vinsatser på marknaden och antalet växer. Gert Strand AB är en etablerad återförsäljare av produkter som har med vinframställning att göra. Företaget säljer varierande vinsatser med skilda smakuppsättningar.
Följer man bara noggrant de instruktioner som medföljer vinsatserna så är det svårt att misslyckas med sitt vin. Men den som är lite mer rutinerad och har bryggt vin själv förut kan experimentera lite mer. Att göra vin på egna bär och frukter brukar vara någonting som många föredrar trots att riktigt vin faktiskt ska innehålla vindruvor enligt EUs definitioner.
Bär kan plockas långt innan de ska användas. Se bara till att förvara de mörkt och kyligt. Som ett första led i vinprocessen så ska bärsaften pressas ur och blandas med förslagsvis 10 liter vatten. Det är extremt centralt att vattnet är ordentligt fräscht. Gert Strand AB säljer aktivt kol som är ypperligt för att förädla vatten. Det är effektivt att sila vattnet genom granulerat aktivt kol alternativt att använda pulverkol åt att slamma upp det. Reningen bör äga rum i rumstemperatur. Kolets kvalitet avgör rengöringsförmågan. Några av dessa kvalitetsaspekter är kolets porstruktur och dess area i kvadratmeter per gram.
När bären är pressade har det bildats en vinmust som ska föras över till en jäshink i en process som kallas förjäsning. Den måste ha ett vattenlås med placering intill gummit på hinklocket. Det brukar nämligen bildas skum de första dagarna av jäsningen och om hinken inte är tillräckligt stor så kommer mäsk pysa ut genom vattenlåset.
Efter förjäsningen måste vinet tappas om. För det krävs en rymligare jäshink, och för att underlätta tappningen från en hink till en annan så är det en god idé att använda en så kallad sughävert. En annan betydande utrustning är en oechslemätare som används åt att mäta upp sockerhalten i musten. Ett mätglas som rymmer 100 ml, stort nog att oechslemätaren ryms, är ett bra instrument som underlättar bryggningen.
När man mäter med oechslemätaren ska man beakta att det inte bara är sockerhalten som genererar utslag på flytvikten. Det beror på att varierande bär och frukter består av skilda mängder extraktämnen som påverkar utslaget.
Glöm inte att ta prover av vinet under hela processens gång. Det är nödvändigt för att leda bryggningen åt rätt riktning. Mät upp ca tre deciliter vin i ett litermått och ta sedan mätglaset till hjälp och fyll upp 100 ml för att därefter sänka ned oechslemätaren och läsa av värdet. Klicka här för Rashigringar & Fyllkroppar
Det är värt för ordningens och processens skull att utförligt föra in mätuppgifter i en detaljerad bryggjournal. Genom att följa utvecklingen på det sättet så reducerar man risken avsevärt att i slutändan bli förvånad över vinets smak. Var noga med att även smaka av vinet och låt det förmedla smak länge i munnen.
I jäskärlet får vinet stå i omkring 2-4 veckor, beroende på vilken jäst som använts m.m. En del tappar om vinet och filtrerar det ytterligare en gång när jäsningen är klar.
