Hemmabryggning av vin – en skojig hobby
Den som vill vara med om nya smaker och gillar vin ska absolut prova att brygga själv. Vin kan framställas på allehanda bär och frukter och därtill genom skiftande jästekniker och övriga faktorer. Länk till mer info Brännvin
En otvetydig fördel med vinframställning hemma är att utvecklingen har gått framåt och ärvt mängder av den etablerade vinindustrins metoder samt utrustning. Det har aldrig någonsin varit så lätt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därtill generellt billigare. Det i sin tur medför andra fördelar.
När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i kokkonst. Det är massor som får gastronomisk tillfredsställelse över att få nyttja vin i maten för att förhöja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken variant av maträtt som lagas.
En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flera varierande vis. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar nog på många.
Det är centralt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allting som ska användas och konrollera att all utrustning är fräsch och fungerande. Det är aldrig skojsamt att upptäcka att det saknas någonting när man väl ska komma igång. För att genomföra arbetsprocessen i rätt ordning är det utmärkt att åstadkomma ett arbetsschema.
Dessutom medföljer normalt bruksanvisningar till diverse attiraljer som ska användas i processen. Dessa ska läsas mycket noggrant. Att vara bra rustad kan nämligen förskona flera förargelser samt fel.
Under bryggandets gång tillsätts skilda mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (eller inte följs). Skriv upp varje gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att veta hur man i framtiden kan sträva mot och försöka åstadkomma ett motsvarande utomordentligt resultat – alternativt tvärtom, undgå fördärvade smaker.
Vad beträffar utrustningen så behöver den inte vara speciellt stor. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning med tillhörande jäsrör. Det finns självfallet en mängd andra hjälpmedel samt tillbehör och dessutom oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte speciellt besvärligt att brygga sitt första vin utifrån en komplett vinsats.
Det rekommenderas för nybörjaren att prova att brygga med utgångsläge av en färdig vinsats. Det genererar en god helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit lite mer kunnig kan man börja prova att brygga vin på till exempel egenplockade bär eller frukter.
