Använd sötningsmedel för att få den läckra söta smaken på ett nyttigt sätt
Det är jättemånga som troligen inte skulle kunna tänka sig livet förutan.
Idag finns det många olika sötningsmedel som inte gör att man ökar i vikt. Genom att använda sig av medel som sackarin så kan man fortfarande få den söta smaken men med gott samvete.
Men sackarin är absolut inte det enda eller ens det bästa alternativet till vanligt socker.
Som sötningsmedel upptäcktes sackarin redan på 1800-talet och har använts som som sötningsmedel sedan dess mest för kaffe och te. Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.
En bidragande orsak till att sackarin används flitigt av diabetiker. Sötningseffekten är hela 500 ggr jämfört med vanligt socker, men den lite kemiska metalliska smaken uppskattas inte av alla.
Ett ytterligare alternativ är Sukralos som sötningsmedel som har ett fåtal kalorier och smakar riktigt gott.
Sukralos kan hettas upp och används därför mycket till bakning då det också ger 500 ggr sötning. Sukralos är gjort av socker, det är därför det smakar som socker. Inte lika starkt sötningseffekt har Cyklamat.Det här är egentligen ett samlingsnamn för salter men ämnet används för sötning och ger upp till 40 gånger sötare effekt än socker.
Ett mycket känt sötningsmedel är Aspartam som byggs upp av två olika aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran. När ser en produkt som marknadsförs som “bantningssötmedel” eller sockerfri sötning är det förmodligen Aspartam den innehåller,
Problemen med Aspartam är att smaken är lite kemisk.
Men det finns dessutom en del medel som är totalt naturliga och som blivit mycket omtyckta
Speciellt de articifiella sötningsmedlen Aspartam och sackarin har diskuterats ganska häftigt de senaste åren om de kan vara skadliga för hälsan
Stevia som också kallas sötflockel gjorde många glada när det släpptes fritt på marknaden.
Man gör också det som kallas för sötströ av stevia och det här är en slags strösocker som är bra mycket nyttigare än det vanliga strösockret. Denna sötning är cirka 18 gånger sötare än med vanligt strösocker.
Problemet med Stevia är att det har en lätt oangenäm bismak av lakrits. Tillverkare av Stevia sötmedel har försökt att blanda i annat för att dölja bismaken, men det har inte lyckats så bra.
Ännu ett sötningsmedel, denna gång helt naturligt är Erytritol som finns i äpplen och päron. Du ser ingen skillnad på detta från vanligt socker. Man säger att smaken är näst bäst efter Sukralos.
En del av sötningsmedlen som Sukralos och Erytritol kan vara svåra att hitta i butiker, men på e-butikerna prisad.se och allt-frakfritt.se finns de alltid.
Articifiella sötningsmedel måste du stoppa i dig enorma mängder av innan det anses vara skadligt.
Om du inte gillar smaken av de naturliga sötningsmedlen kan du alltid prova att söta med sackarin eller Sukralos. Eftersom smakupplevelse är helt individuell är det din egen som ska avgöra vilken som blir din favorit.