Gör saft och sylt av sommarens frukt samt bär med vinsyra
Vinsyra är fortfarande populärt att använda sig av. Man kan använda sig av vinsyra alternativt citronsyra därför att bevara och ge en bättre smak. Askorbinsyra kan användas på samma sätt men flertal menar att vinsyran är ett bättre val därför att den har ett lägre PH.
Dags att producera sylt och saft samt att bevara med vinsyra
Men vad är vinsyra egentligen? Man kan säga att vinsyran är en organisk syra i kristallform. När du skall vinsyra införskaffa så kommer den mestadels i påsar som pulver alternativt på burk, som är ännu bättre att återförsluta. Den här syran finns naturligt i bär och frukt och då särskilt i vindruvor vilket hörs på namnet.
Anledningen till att den här syran är så pass omtyckt i mat är att den ger en sur smak och att den också fungerar som antioxidant och hjälper till med att hålla maten färsk längre. Vinsyra pris är lite dyrare än citronsyra pris, men på senare tid så har citronsyran blivit mer populär som oxidationsämne.
Det finns även vinsten som kan funka mycket bra som jäsningsmedel
Ifall du har hört talas om vinsten så ska du känna till att det här inte är detsamma som vinsyran. Man får vinstenen från syran men man använder den till andra saker som exempelvis för jäsning. Mer information: På denna hemsida.
Då man bakar så kan man kombinera vinstenen med bakpulver därför att få en fin verkan. Och det går också att få fastare äggvitor genom att mixa den med vinsten. Precis som vinsyran så ger vinstenen konserverande effekt och därför så användes den en gång i tiden i inläggningar.
Ersätt vinsyran med citronsyra alternativt askorbinsyra i sylten
Om det är så att du står utan vinsyra och icke hittar den i den lokala butiken så går det att byta med citronsyra eller med askorbinsyra. Man behöver typ 1,5 mer gånger citronsyra för att få den önskade effekten.
En del anser att man kan ha samma del citronsyra i recept där det står att vinsyran ska användas och sanningen är egentligen den att det ej kommer att göra så enorm skillnad. Men för smakens skull så kan det vara klokt att ha vinsyrapulver hemma inför syltning och saftlagning.
Anledningen till att så många fortsatt håller kvar vid denna sed är att man får den där gamla smaken. Det smakar som förr vilket inte är så konstigt eftersom receptet antagligen är från förr.
Tänk på att ha färsk syra hemma så att syltningen ej misslyckas. Det kan vara smart att handla hem allt det som man behöver för att producera sylt och inläggningar långt före man avsätter faktisk tid till detta. Då man väl står där och ska mixa och inser att vinsyrapåsen är för gammal så kan det bli knepigt.
Handla online för bättre priser och bättre produkter
Ett tips är att handla viktiga stapelvaror som vinsyran sannerligen är online. På internet så får du ett bättre urval och väldigt ofta ett bättre pris (allt-fraktfritt.se ligger ofta bäst till för man handlar utan mellanhänder) så passa på att beställa hem den viktiga ingrediensen för sylt och saft så snart som du får chansen.
